Antti Kuusterä on työskennellyt historiankirjoittajana Suomen Pankissa ja kirjoittanut OP:n lisäksi mm. Suomen Pankin ja Säästöpankkiryhmän historiat. Pankkialaa hän kertoo seuranneensa aina hyvin tiiviisti ja läheltä. 

OP Lehden haastattelussa maaliskuussa 2022 hän kuvaili OP:n historian tuoreinta osaa näin: ”OP:n 120-vuotisessa historiassa tärkeää on Kuusterän mielestä se, että OP on aina ollut tavallisten ihmisten pankki, jonka asiakkaista suurin osa on yksityisasiakkaita. Tähän liittyy läheisesti myös OP:n yhtiömuoto: se on osuuskunta, eli jokainen omistaja-asiakas omistaa pankista palasen.

– Osakeyhtiön tehtävänä on kärjistetysti maksimoida osakkeenomistajille tuleva tuotto. Sen sijaan osuuskunnan arvoissa korostetaan sitä, että se palvelee jäseniään. Se, miten OP Ryhmä on selvinnyt pankkitoiminnan lukuisista haasteista viimeisen 30 vuoden aikana, on tehnyt siitä vakavaraisen, hyvin hoidetun pankin.”

OP:n historiikki valmistui toukokuussa 2022. Pian sen julkistamisen jälkeen saimme suruviestin. Arvostettu historioitsija ja OP Ryhmän tuntija Antti Kuusterä menehtyi 21.7.2022.

Työn tukena ohjausryhmä ja iso joukko OP:n asiantuntijoita

OP:n historiatyön tukena on ollut vuosina 2021–2022 ohjausryhmä, johon kuuluivat OP Osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Jaakko Pehkonen, OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio, Turun Seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Olli-Pekka Saario sekä Sallan Osuuspankin toimitusjohtaja Anne Harju.

Tekstien editoinnista on vastannut Nelli Iivanainen ja sivuston suunnittelusta Mari Laulumaa. Työtä on koordinoinut Silja Nikkanen OP:n viestinnästä. Kuusterän työtä ja sivuston valmistumista ovat tukeneet myös useat muut OP:n keskusyhteisön asiantuntijat ja tiimit.

Historiasivustoa ylläpitää 6.5.2022 perustettu OP Ryhmän Historiasäätiö.